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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoRENDÓN-ANAYA, M.; MONTERO-VARGAS, J. M.; SABURIDO-ALVAREZ, S.; VLASOVA, A.; CAPELLA-GUTIERREZ, S.; ORDAZ-ORTIZ, J. J.; AGUILAR, O. M.; VIANELLO, R. P.; SANTALLA, M.; DELAYE, L.; GABALDÓN, T.; GEPTS, P.; WINKLER, R.; GUIGÓ, R.; DELGADO-SALINAS, A.; HERRERA-ESTRELLA, A. Genomic history of the origin and domestication of common bean unveils its closest sister species. Genome Biology, v. 18, n. 1, p. 1-17, Mar. 2017.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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2.Imagem marcado/desmarcadoMCCOUCH, S.; BAUTE, G. J.; BRADEEN, J.; BRAMEL, P.; BRETTING, P. K.; BUCKLER, E.; BURKE, J. M.; CHAREST, D.; CLOUTIER, S.; COLE, G.; DEMPEWOLF, H.; DINGKUHN, M.; FEUILLET, C.; GEPTS, P.; GRATTAPAGLIA, D.; GUARINO, L.; JACKSON, S.; KNAPP, S.; LANGRIDGE, P.; LAWTON-RAUH, A.; LIJUA, Q.; LUSTY, C.; MICHAEL, T.; MYLES, S.; NAITO, K.; NELSON, R. L.; PONTAROLLO, R.; RICHARDS, C. M.; RIESEBERG, L.; ROSS-IBARRA , J.; ROUNSLEY, S.; HAMILTON, R. S.; SCHURR, U.; STEIN, N.; TOMOOKA, N.; KNAAP, E. van der; TASSEL, d. van; TOLL, J.; VALLS, J. F. M.; VARSHNEY, R. K.; WARD, J.; WAUGH, R.; WENZL, P.; ZAMIR, D. Feeding the future: we must mine the biodiversity in seed banks to help to overcome food shortages, urge Susan McCouch and colleagues. Nature, v. 499, p. 23-24, 2013.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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3.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; FONSECA, J. R.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, L. C.; TEMPLE, S. R.; GEPTS, P. Integrating phenotypic evaluations with a molecular diversity assessment of a brazilian collection of common bean landraces. Crop Science, Madison, v. 51, n. 6, p. 2668-2680, Nov./Dec. 2011.

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4.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; FONSECA, J. R.; KAMI, J. A.; GEPTS, P. Microsatellite diversity and genetic structure among common bean (Phaseolus vulgaris L.) landraces in Brazil, a secondary center of diversity. Theoretical and Applied Genetics, New York, v. 121, p. 801-813, 2010.

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5.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; FONSECA, J.; TEMPLE, S.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, L. C.; GEPTS, P. Assessing the genetic diversity of common bean landraces from Brazil: from genetic structure to a landscape approach. In: HARLAN II: AN INTERNATIONAL SYMPOSIUM BIODIVERSITY IN AGRICULTURE: DOMESTICATION, EVALUTION, & SUSTAINABILITY, 2008, Davis, California. Program & abstract booklet. Davis: University of California, 2008. p. 27-28.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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6.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; FONSECA, J.; TEMPLE, S.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, L. C.; GEPTS, P. Assessing the genetic diversity of common bean landraces from Brazil: from genetic structure to a landscape approach. In: HARLAN: AN INTERNATIONAL SYMPOSIUM, 2.; BIODIVERSITY IN AGRICULTURE: DOMESTICATION, EVALUTION, & SUSTAINABILITY, 2008, Davis, California. Program & abstract booklet. Davis, 2008. p. 27.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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7.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; FONSECA, J. R.; TEMPLE, S.; PELOSO, M. J. del; MELO, L. C.; GEPTS, P. Diversidade genética de variedades tradicionais de feijão (Phaseolus vulgaris L.) do Brasil: integrando a caracterização molecular, morfológica, agronômica e eco-geográfica. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia: Fundação de Apoio à Pesquisa Científica e Tecnológica - FUNCREDI, 2008. p.200.

Biblioteca(s): Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia.

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8.Imagem marcado/desmarcadoBURLE, M. L.; FONSECA, J. R.; TEMPLE, S.; DEL PELOSO, M. J.; MELO, L. C.; GEPTS, P. Diversidade genética de variedades tradicionais de feijão (Phaseolus vulgaris L.) do Brasil: integrando a caracterização molecular, morfológica, agronômica e eco-geográfica. In: SIMPÓSIO BRASILEIRO DE RECURSOS GENÉTICOS, 2., 2008, Brasilia, DF. Anais...Brasilia, DF: Embrapa Recursos Genéticos e Biotecnologia, 2008. p. 200.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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9.Imagem marcado/desmarcadoGEPTS, P.; ARAGÃO, F. J. L.; BARROS, E. de; BLAIR, M. W.; BRONDANI, R.; BROWGHTON, W.; GALASSO, I.; HERNÁNDEZ, G.; KAMI, J.; LARIGUET, P.; MCCLEAN, P.; MELOTTO, M.; MIKLAS, P.; PAULS, P.; PEDROSA HARAND, A.; PORCH, T.; SÁNCHEZ, F.; SPARVOLI, F.; YU, K. Genomics of Phaseolus beans, a major source of dietary protein and micronutrients in the tropics. In: MOORE, P. H.; MING, R. Ed.). Genomics of tropical crop plants. New York: Springer Sciences, 2008. )Plant genetics and genomics: crops and models, 1). p. 113-143.

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10.Imagem marcado/desmarcadoGRISI, M. C. M.; BLAIR, M. W.; GEPTS, P.; BRONDANI, C.; PEREIRA, P. A. A.; BRONDANI, R. P. V. Genetic mapping of a new set of microsatellite markers in a reference common bean (Phaseolus vulgaris) population BAT93 x Jalo EEP558. Genetics and Molecular Research, v. 6, n. 3, p. 691-706, Sept. 2007.

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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11.Imagem marcado/desmarcadoGRISI, M. C. de M.; BRONDANI, R. P. V.; DEL PELOSO, M. J.; BLAIR, M.; GEPTS, P.; BRONDANI, C. Integração de marcadores SSR no mapa genético consenso de feijão (BAT93 X Jalo EEP`558). In: CONGRESSO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 8., 2005, Goiânia. Anais... Santo Antônio de Goiás: Embrapa Arroz e Feijão, 2005. v. 1. p. 37-40. (Embrapa Arroz e Feijão. Documentos, 182).

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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12.Imagem marcado/desmarcadoGEPTS, P. Introduction of transgenic crops in centers of origin and domestication. In: KLEINMAN, D. L.; KINCHY, A. J.; HANDELSMAN, J. (Ed.). Controversies in science and technology: from maize to menopause. Madison: University of Wisconsin, 2005. p. 119-134.

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

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13.Imagem marcado/desmarcadoBERTHAUD, J.; GEPTS, P. Maize and biodiversity: the effects of transgenic maize in Mexico. Oaxaca: Comission for Environmental Cooperation of North American, 2004. 32 p.

Biblioteca(s): Embrapa Hortaliças.

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14.Imagem marcado/desmarcadoGEPTS, P.; PAPA, R. Possible effects of (trans)gene flow from crops on the genetic diversity from landraces and wild relatives. Environmental Biosafety Research, v. 2, p. 89-103, 2003.

Biblioteca(s): Embrapa Trigo.

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15.Imagem marcado/desmarcadoMENENDEZ, C. M.; HAL, A. E.; GEPTS, P. A genetic linkage map of cowpea (Vigna unguiculata) developed from a cross between two inbred, domesticated lines. Theoretical and Applied Genetics, v.95, p.1210-1217, 1997.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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16.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. A. A.; CARNEIRO, J. E. de S.; SILVA, H. T. da; DEL PELOSO, M. J.; GEPTS, P. Introgressão de genes de feijões silvestres em feijão cultivado. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 5., 1996, Goiânia. Anais. Goiânia: EMBRAPA-CNPAF, 1996. v. 1. p. 393-395. (EMBRAPA-CNPAF. Documentos, 69).

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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17.Imagem marcado/desmarcadoPEREIRA, P. A. A.; MENENDEZ, C.; GEPTS, P.; BUTTERY, B.; PARK, S. Mapeamento do gene não-nodulante do feijoeiro na população midnight x R99. In: REUNIÃO NACIONAL DE PESQUISA DE FEIJÃO, 5., 1996, Goiânia. Anais. Goiânia: EMBRAPA-CNPAF, 1996. v. 1. p. 396-397. (EMBRAPA-CNPAF. Documentos, 69).

Biblioteca(s): Embrapa Arroz e Feijão.

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18.Imagem marcado/desmarcadoPANELLA, L.; KAMI, J.; GEPTS, P. Vignin diversity in wild and cultivated taxa of Vigna unguiculata (L.) Walp. (Fabaceae). Economic Botany, v. 47, n. 4, p. 371-386, 1996.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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19.Imagem marcado/desmarcadoNODARI, R. O.; TSAI, S. M.; GEPTS, P. Mapeamento e efeito dos fatores de um carater quantitativo em diferentes ambientes. In: SIMPOSIO BRASILEIRO DE PESQUISA FLORESTAL, 1., 1993, Belo Horizonte. Anais... Belo Horizonte: Sociedade Brasileira de Silvicultura, 1993. p.1-20

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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20.Imagem marcado/desmarcadoTSAI, S. M.; NODARI, R. O.; GEPTS, P. Analise quantitativa e mapeamento de genes da nodulacao em feijoeiro (Phaseolus vulgaris L.). In: Anais da Academia Brasileira de Ciencias. (No prelo)., v., p.-, 1992.

Biblioteca(s): Embrapa Agrobiologia.

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Biblioteca(s):  Embrapa Café.
Data corrente:  16/04/2024
Data da última atualização:  19/04/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  SALOJÄRVI.; RAMBANI, A.; YU, Z.; GUYOT, R.; STRICKLER, S.; LEPELLEY, M.; WANG, C.; RAJARAMAN, S.; RASTAS, P.; ZHENG, C.; MUÑOZ, D. S.; MEIDANIS, J.; PASCHOAL, A. R.; BAWIN, Y.; KRABBENHOFT, T. J.; WANG, Z. Q.; FLECK, S. J.; AUSSEL, R.; BELLANGER, L.; CHARPAGNE, A.; FOURNIER, C.; KASSAM, M.; LEFEBVRE, G.; MÉTAIRON, S.; MOINE, D.; RIGOREAU, M.; STOLTE, J.; HAMON, P.; COUTURON, E.; TRANCHANT-DUBREUIL, C.; MUKHERJEE, M.; LAN, T.; ENGELHARDT, J.; STADLER, P.; LEMOS, S. M. C. de; SUZUKI, S. I.; SUMIRAT, U.; WAI, C. M.; DAUCHOT, N.; OROZCO-ARIAS, S.; GARAVITO, A.; KIWUKA, C.; MUSOLI, P.; NALUKENGE, A.; GUICHOUX, E.; REINOUT, H.; SMIT, M.; CARRETERO-PAULET, L.; GUERREIRO FILHO, O.; BRAGHINI, M. T.; PADILHA, L.; SERA, G. H.; RUTTINK, T.; HENRY, R.; MARRACCINI, P.; PEER, Y. V. de; ANDRADE, A. C.; DOMINGUES, D.; GIULIANO, G.; MUELLER, L.; PEREIRA, L. F. P.; PLAISANCE, S.; PONCET, V.; ROMBAUTS, S.; SANKOFF, D.; ALBERT, V. A.; CROUZILLAT, D.; KOCHKO, A. de; DESCOMBES, P.
Afiliação:  JARKKO SALOJÄRVI, NANYANG TECHNOLOGICAL UNIVERSITY; ADITI RAMBANI, CORNELL UNIVERSITY; ZHE YU, UNIVERSITY OF OTTAWA; ROMAIN GUYOT, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; SUSAN STRICKLER, CORNELL UNIVERSITY; MAUD LEPELLEY, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; CUI WANG, UNIVERSITY OF HELSINKI; SITARAM RAJARAMAN, UNIVERSITY OF HELSINKI; PASI RASTAS, UNIVERSITY OF HELSINKI; CHUNFANG ZHENG, UNIVERSITY OF OTTAWA; DANIELLA SANTOS MUÑOZ, UNIVERSITY OF OTTAWADAVID; JOÃO MEIDANIS, UNIVERSIDADE DE CAMPINAS; ALEXANDRE ROSSI PASCHOAL, UNIVERSIDADE TECNOLÓGICA FEDERAL DO PARANÁ; YVES BAWIN, FLANDERS RESEARCH INSTITUTE FOR AGRICULTURE; TREVOR J. KRABBENHOFT, UNIVERSITY AT BUFFALO; ZHEN QIN WANG, UNIVERSITY AT BUFFALO; STEVEN J. FLECK, UNIVERSITY AT BUFFALO; RUDY AUSSEL, AIX MARSEILLE UNIVERSITÉ; LAURENCE BELLANGER, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; ALINE CHARPAGNE, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; CORALIE FOURNIER, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; MOHAMED KASSAM, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; GREGORY LEFEBVRE, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; SYLVIANE MÉTAIRON, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; DÉBORAH MOINE, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; MICHEL RIGOREAU, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; JENS STOLTE, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; PERLA HAMON, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; EMMANUEL COUTURON, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; CHRISTINE TRANCHANT-DUBREUIL, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; MINAKSHI MUKHERJEE, UNIVERSITY AT BUFFALO; TIANYING LAN, UNIVERSITY AT BUFFALO; JAN ENGELHARDT, UNIVERSITY OF LEIPZIG; PETER STADLER, UNIVERSITY OF LEIPZIG; SAMARA MIREZA CORREIA DE LEMOS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SÃO PAULO; SUZANA IVAMOTO SUZUKI, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE LONDRINA; UCU SUMIRAT, INDONESIAN COFFEE AND COCOA RESEARCH INSTITUTE; CHING MAN WAI, UNIVERSITY OF ILLINOIS AT URBANA-CHAMPAIGN; NICOLAS DAUCHOT, UNIVERSITY OF NAMUR; SIMON OROZCO-ARIAS, UNIVERSIDAD AUTÓNOMA DE MANIZALES; ANDREA GARAVITO, UNIVERSIDAD DE CALDAS; CATHERINE KIWUKA, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH ORGANIZATION; PASCAL MUSOLI, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH ORGANIZATION; ANNE NALUKENGE, NATIONAL AGRICULTURAL RESEARCH ORGANIZATION; ERWAN GUICHOUX, INSTITUT NATIONAL DE LA RECHERCHE AGRONOMIQUE; HAVINGA REINOUT, HORTUS BOTANICUS AMSTERDAM; MARTIN SMIT, HORTUS BOTANICUS AMSTERDAM; LORENZO CARRETERO-PAULET, UNIVERSIDAD DE ALMERÍA; OLIVEIRO GUERREIRO FILHO, INSTITUTO AGRONÔMICO; MASAKO TOMA BRAGHINI, INSTITUTO AGRONÔMICO; LILIAN PADILHA, CNPCA; GUSTAVO HIROSHI SERA, INSTITUTO DE DESENVOLVIMENTO RURAL DO PARANÁ; TOM RUTTINK, FLANDERS RESEARCH INSTITUTE FOR AGRICULTURE; ROBERT HENRY, UNIVERSITY OF QUEENSLAND; PIERRE MARRACCINI, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; YVES VAN DE PEER, UNIVERSITY OF PRETORIA; ALAN CARVALHO ANDRADE, CNPCA; DOUGLAS DOMINGUES, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE SÃO PAULO; GIOVANNI GIULIANO, ITALIAN NATIONAL AGENCY FOR NEW TECHNOLOGIES; LUKAS MUELLER, CORNELL UNIVERSITY; LUIZ FILIPE PROTASIO PEREIRA, CNPCA; STEPHANE PLAISANCE, VIB NUCLEOMICS CORE; VALERIE PONCET, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; STEPHANE ROMBAUTS, CENTER FOR PLANT SYSTEMS BIOLOGY; DAVID SANKOFF, UNIVERSITY OF OTTAWA; VICTOR A. ALBERT, UNIVERSITY AT BUFFALO; DOMINIQUE CROUZILLAT, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA; ALEXANDRE DE KOCHKO, UNIVERSITÉ DE MONTPELLIER; PATRICK DESCOMBES, SOCIÉTÉ DES PRODUITS NESTLÉ SA.
Título:  The genome and population genomics of allopolyploid Coffea arabica reveal the diversification history of modern coffee cultivars.
Ano de publicação:  2024
Fonte/Imprenta:  Nature Genetics, v. 56, n. 4, p. 721-731, 2024.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Coffea arabica, an allotetraploid hybrid of Coffea eugenioides and Coffea canephora, is the source of approximately 60% of coffee products worldwide, and its cultivated accessions have undergone several population bottlenecks. We present chromosome-level assemblies of a di-haploid C. arabica accession and modern representatives of its diploid progenitors, C. eugenioides and C. canephora. The three species exhibit largely conserved genome structures between diploid parents and descendant subgenomes, with no obvious global subgenome dominance. We find evidence for a founding polyploidy event 350,000–610,000 years ago, followed by several pre-domestication bottlenecks, resulting in narrow genetic variation. A split between wild accessions and cultivar progenitors occurred ~30.5 thousand years ago, followed by a period of migration between the two populations. Analysis of modern varieties, including lines historically introgressed with C. canephora, highlights their breeding histories and loci that may contribute to pathogen resistance, laying the groundwork for future genomics-based breeding of C. arabica.
Thesaurus NAL:  Coffea arabica var. arabica; Genomics.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1163646/1/genome-and-population-genomics.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Café (CNPCa)
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CNPCa - SAPC1794 - 1UPCAP - DD
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